Het Apeldoornsche Bosch – gecombineerd programma van CODA en Orpheus

In het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, is ook Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch geopend, een initiatief van CODA, stichting Apeldoornsche Bosch en de gemeente Apeldoorn. Op deze plek voltrekt zich januari 1943 een onvoorstelbaar drama: de Joods-psychiatrische instelling wordt in de nacht van 21 op 22 januari door de bezetter abrupt ontruimd. Van de bijna 1300 patiënten en personeelsleden keert niemand terug.

 

Theater Orpheus brengt in april de voorstelling Aan de vooravond, een autobiografisch toneelstuk van Eli Asser over de patiënten en verzorgers van de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. Zowel de voorstelling als Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch kunnen bezocht worden door middelbare scholen. Een combinatie van deze twee activiteiten en bijbehorend lesmateriaal geeft een compleet beeld.

HET APELDOORNSCHE BOSCH

Het Apeldoornsche Bosch wordt in 1909 opgericht door de ‘Vereeniging Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht’. Deze in Amsterdam gevestigde stichting maakt zich sterk voor een psychiatrische inrichting waarin Joodse patiënten, conform de religieuze leefregels, kunnen worden verpleegd. Al snel groeit de Joods-psychiatrische inrichting uit tot een moderne, bloeiende instelling waar, voor die tijd, vooruitstrevende methoden gehanteerd worden. In Het Apeldoornsche Bosch vormen bewoners en personeel een bijzondere, levendige gemeenschap.

 

DE NACHT VAN 21 OP 22 JANUARI 1943

Terwijl de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in heel het land zichtbaar en voelbaar zijn, lijkt het leven voor de bewoners van Het Apeldoornsche Bosch lange tijd veilig. Tot de nacht van 21 op 22 januari 1943. De Duitse bezetter stormt het ene na het andere paviljoen binnen en de Ordedienst van Kamp Westerbork neemt alle bewoners mee. Onder toeziend oog van de SS worden patiënten en personeel open vrachtwagens geladen. De vrachtwagens rijden naar station Apeldoorn waar een goederentrein klaarstaat. Bestemming: Auschwitz. Na aankomst worden alle patiënten vrijwel direct vermoord.

 

BEZOEK HET HERINNERINGSCENTRUM EN THEATER ORPHEUS

Eli Asser (1922-2019), werkzaam als verpleger in Het Apeldoornsche Bosch, heeft het drama overleefd door tijdig te vluchten. Over zijn ervaringen schrijft hij het toneelstuk Aan de vooravond.

CODA en Theater Orpheus bieden een gecombineerd programma aan voor het Voortgezet Onderwijs. CODA faciliteert een bezoek aan Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch, waar geschiedenis en heden samenkomen in een programma dat focust op dilemma’s, dialoog en bewustwording. Orpheus brengt in samenwerking met regisseur eJori Hermsen het toneelstuk van Eli Asser op de planken. Een bijzondere ervaring in de context van de  geschiedenis en de viering van 75 jaar vrijheid dit jaar.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR SCHOLEN – VOORTGEZET ONDERWIJS

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
Meer informatie: https://www.apeldoornschebosch.nl

Kosten: geen
Locatie: Villa Fuldauer, Zutphensestraat 76, Apeldoorn

Boeken en meer informatie via educatie@coda-apeldoorn.nl.

Ontvangst van scholen in het HAB bij voorkeur op donderdag of vrijdag.

 

Theaterstuk ‘Aan de Vooravond’
Meer informatie: www.orpheus.nl/aandevooravond

Data schoolvoorstellingen: 8,  20 en 21 april 2020 om 13.00 uur
Kosten per leerling € 7,50
Kosten uitkoop voorstelling (500 leerlingen) € 2500,-

 

Wij adviseren om eerst Het Herinneringscentrum te bezoeken en vervolgens het theaterstuk te bekijken.

Reserveren en meer informatie via marij.wools@orpheus.nl of 055 – 527 03 43.