Masterclasses Leerkracht in de kunst!

Zo versterk je jezelf bij het geven van kunstlessen

Cultuurwijzer is aan de slag gegaan met de reacties vanuit scholen op de enquête waarin ze input vroeg voor onderwerpen voor netwerkbijeenkomsten. Daaruit bleek een grote behoefte aan praktische en inhoudelijke verdieping voor het geven van kunstlessen. Als antwoord op deze behoefte organiseert Cultuurwijzer vanaf september elke derde maandag van de maand een masterclass voor leerkrachten Leerkracht in de kunst!

 

De bedoeling van de masterclasses is om:

  • je als leerkracht competenter te voelen bij het geven van kunstlessen
  • de vakdocent beter te leren kennen en haar/zijn professionaliteit

In september was dat de masterclass Ik kan niet tekenen! Hoe kan je kinderen verder helpen die na 10 minuten al klaar zijn of tekenproblemen tegenkomen, vooral als je vindt dat je zelf helemaal niet kan tekenen?

In oktober stond theater centraal met Blijf spelen! Als kinderen comfortabel zijn met falen, kunnen ze vrij spelen, ontdekken en leren. Maar hoe zit dat met de leerkracht, die los van alle methodiek het levende leermiddel is?

In november was de masterclass Zin in zingen! Over hoe je meer controle kan krijgen over je eigen stem en stemgebruik tijdens het zingen en over werkvormen die geschikt zijn om met de klas te doen.

Leerkrachten gaan na de masterclass met inspiratie en technieken weer terug naar de klas. Zoals Danielle van het Kompas die de tekenopdracht van de masterclass Ik kan niet tekenen! de volgende dag direct in haar klas inzette waarbij ze haar leerlingen aanmoedigde met: “Jongens, ik heb het zelf ook gedaan, dan kunnen jullie het ook!” Of een leerkracht die na afloop zei: “Dit zou het hele team moeten doen!” en de masterclass Blijf spelen! voor het hele team heeft aangevraagd.

De masterclasses zijn bedoeld voor leerkrachten en dankzij de impulsregeling Cultuureducatie met Kwaliteit zijn er geen kosten aan verbonden. De volgende masterclasses zijn:

16 januari: Beeldend | Klei
20 februari: Theater | Lichaamstaal
20 maart: Procesgerichte didactiek
17 april: Beeldend | Kunst kijken met kinderen
15 mei: Muziek | Instrumentjes
19 juni: Muziek | Ukelele

Tijd: 15.30-17.00 uur
Locatie: GIGANT

Nog nooit van Leerkracht in de kunst! gehoord? Trek de ICC-er/cultuurcontactpersoon van je school aan de mouw, zij ontvangen elke maand een uitnodiging waarin je je op kan geven. Of stuur een mail naar s.nieboer@gigant.nl