Tijdcapsule Scholen Challenge Kinderboekenweek 2020 | CODA

Schoolbreed aan de slag in de Kinderboekenweek
In de Kinderboekenweek komt het boek geschreven door Nanda Roep Lang geleden in Apeldoorn uit. In dit boek staan gebeurtenissen die het leven van de Apeldoorners en/of hun omgeving hebben veranderd en nooit meer vergeten zullen worden omdat iemand de gebeurtenis heeft doorverteld, opgeschreven of verbeeld. Vaak worden pas later die vertellingen, boeken, foto’s of dingen weer naar boven gehaald en blijkt dat er destijds ‘geschiedenis’ is geschreven.

CODA biedt scholen de Tijdcapsule Challenge aan. Leerkrachten krijgen voor aanvang van de Kinderboekenweek een link naar een digitale les. In deze les stellen we de vraag wat ‘geschiedenis’ eigenlijk is. Wat staat er geschreven in geschiedenisboeken? We vertellen de leerlingen over het archief, het bewaren van erfgoedstukken en het depot bij CODA én tonen de bijzondere ‘Tijdcapsule Juliana ziekenhuis’.

De Challenge
CODA daagt scholen uit een eigen tijdcapsule over de coronatijd in Apeldoorn te maken. Deelnemende scholen ontvangen uit het archief een officiële zuurvrije bewaardoos. Deze vullen ze met voorwerpen of documenten die refereren aan deze periode. Iedere groep doet een bijdrage in de doos; een tekst, een fotoalbum, een beeldje, een krantenbericht (evt. zelf gemaakt). Erfgoed-deskundigen bepalen welke tien capsules officieel opgenomen worden in het archief/depot van Apeldoorn. In 2025 zullen de capsules weer geopend worden op de winnende scholen.

Geschikt voor leerlingen van groep 1 t/m 8 en beschikbaar gedurende de Kinderboekenweek 2020 (30 september t/m 11 oktober). Kosten 45 euro per school.


>> Gaat jouw school deze challenge aan? Stuur een mail aan Kitty Nieuwenburg van CODA.