Inspiratiedag 2024

8 april 2024 | 15:30 – 20:00 uur

 

De digitale wereld van kinderen: Hoe gaan we om met sociale media en AI?

 

Voor leerkrachten, directeuren en kunstvakdocenten in het primair onderwijs.

 

Maandag 8 april a.s. organiseert Cultuurwijzer de jaarlijkse Inspiratiedag. Hopelijk hebben jullie de datum ook al in jullie agenda gezet want ook dit jaar heeft de Inspiratiedag een actueel en interessant thema: De digitale wereld van kinderen: Hoe gaan we om met sociale media en AI?

 

Kinderen groeien op in een digitale samenleving en gebruiken dagelijks digitale media. Dit heeft nu al veel impact op hun gezondheid en identiteitsontwikkeling. Sociale media bieden mogelijkheden tot contact en vermaak, maar zorgen net zo goed voor verslaving, nepberichten en pestgedrag. En dan zijn er ook nog de snelle ontwikkelingen rondom AI, met tools als ChatGPT, waardoor de digitale wereld nog complexer wordt.

 

Hoe kun je als (basis)school omgaan met het sociale mediagebruik van leerlingen? En in hoeverre heeft AI al een plek in het PO (kunst)onderwijs?

 

Programma

Inloop: 15.00 uur
Jullie zijn vanaf 15:00 uur welkom in de Foyer van GIGANT, waar jullie verwelkomd worden door onze dagvoorzitters De Blauwe Vinkjes.

 

Lezing: 15.30 uur
Om 15:30 uur neemt mediapedagoog Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media ons kort mee in het mediagebruik van kinderen. Welke apps gebruiken zij veel? Welke impact heeft sociale mediagebruik op hen en wat is eigenlijk mediawijsheid? En… welke rol speelt AI nu en in de nabije toekomst? Bezoek voor meer informatie de website van Bureau Jeugd & media.

 

Aan de slag: 16.20 uur
Na de lezing van Freek worden we verder meegenomen in de digitale wereld: in 4 korte activiteiten van 20 minuten verkennen we het potentieel van AI, maken we kennis met de leerzame game Hackshield en duiken we dieper in de impact van social media op kinderen. Deze activiteiten worden gegeven door ervaren vakdocenten van CODA (Marco Meijer), StudioZ (Janko Bartelink) en door Freek Zwanenberg.

 

Pauze: 17.50 uur
De pauze vindt zoals altijd plaats in ons café. In het café wacht een drankje en een hapje op ons voordat we naar het laatste onderdeel gaan.

 

AI in de praktijk: 18.15 uur
Na de pauze neemt Manolo Remiddi ons vanuit Italië mee in het mogelijk gebruik van AI in de praktijk. Wat zou er nu al op school kunnen? Maar wat zijn naast de kansen de bedreigingen van AI?

 

Panelgesprek:
In een afsluitend panelgesprek met Manolo, Freek, Janko en Marco, gaan we verder in op deze kansen en de bedreigingen van Sociale Media en AI.

 

Eten: 19.00 uur
Wij sluiten deze dag uiteraard traditioneel af met een heerlijk buffet bij ACEC.

N.B. Het programma is onder voorbehoud! De ontwikkelingen kunnen zo snel gaan dat een aanpassing/ wijziging altijd mogelijk is!

 


Programma in het kort

15.00-15.30 uur – Inloop

15.30-16.20 uur – Lezing door Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd & Media

16.20-17:50 uur – Zelf aan de slag!

17.50-18.15 uur – Pauze in het café van GIGANT met een hapje en drankje

18.15-19.00 uur – AI in de praktijk met Manolo Remiddi en aansluitend een panelgesprek over de kansen en bedreigingen van sociale media en AI.

19.00-20.00 uur – Afsluitend buffet en samenzijn bij ACEC


 

Aanmelden voor de inspiratiedag

De aanmelding is gesloten! Voor vragen stuur dan een mail naar e.husmans@gigant.nl

Elk schoolteam kan zich aanmelden met 4 personen. Wil je extra personen meenemen, dan komen zij in eerste instantie op de wachtlijst. Aanmelden kan uiterlijk t/m 25 maart via onderstaand aanmeldformulier.

Wees er snel bij want er is maar een beperkt aantal plekken! Aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst.

Wij hopen jullie in groten getale te zien op 8 april zodat we ons weer samen kunnen onderdompelen in kunst en cultuur!!