Cultuurmenu Beeldend

Dit schooljaar zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Beeldend: Sjofar Beatrix, Diamant de Beemte, Prinses Margrietschool, Oosterhuizen, De Vliegenier en De Zevensprong.

 

Culturele partners: freelance beeldend docenten Susan Nieboer en Stephan Peters, CODA Museum, Kröller Müller Museum, Nationaal Park de Hoge Veluwe.

 

Overige partners: Van Kooten Busvervoer, leerlingen van de Praktijkschool en Lions Appeltorn.

Groep 1-2 Wat druk je me nou?

Afdrukken maken met klei

Tijdens de beeldende les onderzoeken de kinderen met behulp van een stuk klei de oppervlaktes van verschillende voorwerpen. Ze ervaren daardoor dat elk voorwerp een andere structuur heeft. Doordat ze de structuren afdrukken ontstaan nieuwe vormen en voorwerpen. Na dit onderzoek wordt de volgende fase ingeleid: het stempelen. De structuur in de klei komt nu met behulp van een stempelkussen als afdruk op het papier. Tijdens het stempelen wordt gereflecteerd op het proces: herhaling, het vager worden van de afdruk, groeperen van de vormen.

Groep 3-4 Compositie bel de politie

Afdrukken maken met dagelijkse voorwerpen
De kinderen onderzoeken diverse dagelijkse voorwerpen op een nieuwe manier: een melkpak, eierdoosje, papieren tas, plantenspuit of ontbijtbord. Door met de voorwerpen afdrukken te maken krijg je nieuwe vormen die je kunt combineren. En…wáár stempel je ze dan op je papier? En hoe heet zoiets? Een compositie! Dan wordt de volgende fase ingeleid: het afdrukken van een voorwerp. Voorwerpen worden in een stempelkussen gedrukt of (onder begeleiding) ingerold met verf waarna ze in overleg afdrukken maken op het papier. Tijdens het werken wordt gereflecteerd op het proces: herhaling, het vager worden van de afdruk, groeperen van de vormen.

Groep 5-7 Paper Art

Wat kun je allemaal maken, ontwerpen en creëren met papier?

Het PO programma tijdens CODA Paper Art 2023 is een programma waarbij experiment, ontdekken en maken centraal staan.

Wat vind ik van dit kunstwerk? Wat zie ik, wat zie jij? En wat wil ik zelf maken? Hoe kun je uitnodigen tot kijken naar kunst en verwoorden en verbeelden wat je ziet?

In het kunsteducatie programma ligt de nadruk op informeel leren, zelf ontdekken, creativiteit stimuleren, experimenteren, nieuwe mogelijkheden aanreiken. Welke creatieve talenten heb jij al in je? Hoe kun je dit talent tot bloei laten komen? Kunstenaars zijn heel goed in experimenteren. Tijdens Paper Art gaan we kunst kijken en ervaren van verschillende kunstenaars met focus op techniek, materiaal, idee en concept. We gaan in gesprek over een aantal kunstwerken en we maken creatieve en speelse opdrachten.

Groep 8 Elke dag kunst in het bos

Het project bestaat uit een schoolkaart (voor de hele school) van Het Nationaal Park de Hoge Veluwe en Kröller Müller Museum. Een informatiebijeenkomst voor leerkrachten, de digitale scheurkalender ter voorbereiding en overig lesmateriaal t.b.v. het museumbezoek, busvervoer, broodje tussen de middag, bezoek aan Kröller Müller Museum en rondleiding door natuurgidsen in het bos, actieve beeldende workshop op school door een freelance docent. Kortom een cultureel schoolreisje, mede mogelijk gemaakt door de inzet van Lions Appeltorn.