Cultuurmenu Cultureel Erfgoed
Voor schooljaar 24-25 zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Cultureel Erfgoed: Ichthus, Kosmos, IKC Octowijs, De Sjofar, Willem van Oranje, Julianaschool Lieren en Regenboog Osseveld
Culturele partners: Paleis het Loo en CODA Archief.
Hieronder het voorlopige programma. Wijzigingen voorbehouden.
Groep 1-2 Dieren in het paleis
Een prinses verhuist naar de overkant van een zee. Ze komt aan in een nieuw paleis met vele kamers om te ontdekken. Wat spannend als alles om je heen nieuw is. Zal het de prinses lukken om zich fijn te voelen? Ga je mee op ontdekkingstocht met de prinses en haar koffertje vol dieren?
Leerlingen worden meegenomen in een sprookje over de Eekhoornprinses, die na een lange reis over zee aankomt in een paleis midden in het bos. Als ze 's morgens wakker wordt, ontdekt ze het koffertje vol dierenvriendjes naast haar hemelbed, gelukkig zijn ze meegekomen. Ze ziet ook de leerlingen in haar kamer en vraagt of ze mee willen om het nieuwe paleis te verkennen.
Een ontdekkingstocht begint: onderweg wordt er verkleed, worden de zintuigen aan het werk gezet en ontdekken de leerlingen de lievelingsdieren van de prinses in de schilderijen. Met alles wat ze onderweg herkent, begint de prinses zich thuis te voelen. Voldaan en moe van indrukken leggen de kinderen de Eekhoornprinses ten slotte te slapen op een berg van verkleedkleren
Het programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo.
Groep 3-4 Wonen in een paleis
Hoe woonden koningen en koninginnen in een paleis? En waar zijn al die kamers voor? Leerlingen ontdekken de verhalen van Paleis Het Loo door te ruiken, te luisteren en te doen.
Hoe woonden koningen en koninginnen vroeger? Wat was het favoriete eten van de koning? En hoe komt dat bed zo rood? Ontdek het op Paleis Het Loo.
Tijdens deze ontdekkingstocht door het paleis kom je door kamers van eeuwen geleden. Met al hun zintuigen leren leerlingen over vroegere koningen en koninginnen, hoe zij leefden en wat zij belangrijk vonden. Als afsluiting dekken de leerlingen een koninklijke tafel.
Programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo.
Groep 5-6 Tour de lakei
Leer de bewoners van Paleis Het Loo in de 17e eeuw kennen: Willem en Mary. Wie waren zij en hoe leefden zij hier? Zagen zij er net zo uit als wij en wat aten ze eigenlijk? Maar Willem en Mary waren niet de enige bewoners. Ontdek wie het paleis nog meer bewoonden en hoe hun leven eruit zag!
Het is zomer 1690, Willem en Mary zijn net aangekomen bij hun zomerverblijf op de Veluwe: Paleis Het Loo. In de grote zaal stellen ze zich aan ons voor. Hoe oud zijn ze, hebben ze hobby’s, wat doen ze hier in de zomer? We volgen Willem en Mary naar hun eigen vertrekken waar ze uitrusten van de reis en zich klaarmaken voor een diner en een bal. Wat draagt een heer of een dame in de 17e eeuw eigenlijk? Het diner ziet er geweldig uit, maar wie loopt dat toch steeds rond de tafel? En hoe zag een bal eruit in de 17e eeuw?
In dit programma stappen we terug in de tijd en ervaren leerlingen de 17e eeuw met al hun zintuigen. Er is van alles te zien maar ook te horen, voelen, uitproberen en om actief mee te doen!
Programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo.
Groep 7-8 Pronkpaleis en het Herinneringscentrum 't Apeldoornse Bosch
Programma bestaat uit
- een bezoek aan Paleis Het Loo, Pronkpaleis
- een bezoek aan het Herinneringscentrum ‘t Apeldoornse Bosch en kan eventueel icm bezoek aan Ereveld Loenen
Pronkpaleis
Ga je mee door het pronkpaleis van Willem en Mary? We ontdekken een aantal toffe kamers uit de 17e eeuw vol pracht en praal waar de bewoners graag mee wilden pronken. Misschien slingert er onderweg ook nog wel ergens een goudstaaf uit de schatkist rond..
Leerlingen beleven het verhaal van Willem en Mary door met een museumdocent een tour in hun paleis te maken. Ze komen in verschillende kamers verschillende soorten schatten tegen en ontdekken waar deze vandaan kwamen. Tijdens de rondgang doen leerlingen allerlei opdrachten en vinden ze in verschillende kamers goudstaven om uiteindelijk de schatkist van Willem III te vinden. Lukt het de leerlingen om de schatkist te openen?
Herinneringscentrum 't Apeldoornse Bosch
Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch (HAB) is een initiatief van CODA, stichting Apeldoornsche Bosch en de gemeente Apeldoorn.
Op deze plek voltrekt zich januari 1943 een onvoorstelbaar drama: de Joods-psychiatrische instelling wordt in de nacht van 21 op 22 januari door de bezetter abrupt ontruimd. Van de bijna 1300 patiënten en personeelsleden keert niemand terug. Vooraf aan het bezoek maak je in de klas kennis met boek en het verhaal van Hanna. Daarna je in het Herinneringscentrum het échte verhaal ontdekt: het verhaal van Greta Swart.
Aan de hand van opdrachten en vragen kom je steeds meer te weten over Greta, maar ook over de geschiedenis en gebeurtenissen die op deze historische plek hebben plaatsgevonden.