Cultuurmenu Cultureel Erfgoed

Voor schooljaar 23-24 zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Cultureel Erfgoed: Berg en Bos, Het Web, Het Woudhuis en De Parkenschool.

Culturele partners: Paleis het Loo, Bureau uit de tijd, CODA Archief.

Groep 1-2 De tuin van de koning

Kom binnen in de tuinen van Paleis Het Loo en laat je overdonderen door de fonteinen, kleurrijke bloemen en bijzondere planten.

 

Al kijkend, ruikend, voelend en zelfs proevend leren de kinderen over alles wat in de tuin van de koning groeit en bloeit. Ook helpen zij mee om de tuin mooi te maken, zoals plantjes water geven en onkruid wieden. Zo ziet alles er weer piekfijn uit.

Groep 3-4 Feestmuziek

In het Juniorpaleis stappen leerlingen in een spannende, fictieve wereld.

 

Per groep kunnen de leerlingen een ander lesprogramma volgen, waardoor ieder bezoek weer een andere insteek heeft en een nieuwe ervaring is. Voor het project feestmuziek vergt een gast ontvangen veel voorbereiding. Door samen te werken kun je meer.

 

 

 

Groep 5 en 6 Bij de Oranjes

Hoe is het om koning of koningin te zijn? Hoe leven zij? Gaan zij ook naar school? Ontmoet de mensen die vroeger op Paleis Het Loo woonden en voel je voor één dag koninklijk.

Tijdens een interactieve ontdekkingstocht door het paleis maken de leerlingen kennis met de Oranjes die op Paleis Het Loo hebben gewoond en met het hofleven. Door te ruiken, voelen, horen en kijken krijgen zij een goed beeld van het reilen en zeilen van een koninklijk hof.

Hierna onderzoeken de leerlingen de portretten van koningen en koninginnen, om met behulp van voorwerpen een staatsieportret van de klas te kunnen maken.

Groep 7 Ons Land

De lesprogramma's in het Juniorpaleis gaan over samenwerken, plezier hebben, spelen, ervaren, ontdekken, leren, doen, ondernemen, verwonderen en creatief zijn.

In het Juniorpaleis stappen leerlingen in een spannende, fictieve wereld.

Per groep kunnen de leerlingen een ander lesprogramma volgen, waardoor ieder bezoek weer een andere insteek heeft en een nieuwe ervaring is. Voor groep 7 is gekozen voor het lesprogramma Ons Land. De majesteiten zijn op vakantie, nu zijn jullie verantwoordelijk voor het land. Wat gaan jullie doen?

Groep 8 Hanna’s reis; Herinneringscentrum 't Apeldoornse Bosch

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch (HAB) is een initiatief van CODA, stichting Apeldoornsche Bosch en de gemeente Apeldoorn. Op deze plek voltrekt zich januari 1943 een onvoorstelbaar drama: de Joods-psychiatrische instelling wordt in de nacht van 21 op 22 januari door de bezetter abrupt ontruimd. Van de bijna 1300 patiënten en personeelsleden keert niemand terug.

Speciaal voor het primair onderwijs is een educatief programma ontwikkeld waarin geschiedenis en heden samenkomen. Het programma focust vooral op het verhaal van Greta Swart, op wie het boek “Hannah’s Reis, van Martine Letterie, is gebaseerd.

 

Vooraf aan het bezoek maak je in de klas kennis met boek en het verhaal van Hanna. Daarna je in het Herinneringscentrum het échte verhaal ontdekt: het verhaal van Greta Swart.

Aan de hand van opdrachten en vragen kom je steeds meer te weten over Greta, maar ook over de geschiedenis en gebeurtenissen die op deze historische plek hebben plaatsgevonden.