Cultuurmenu Cultureel Erfgoed

Voor schooljaar 24-25 zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Cultureel Erfgoed: Sjofar Beatrix, Diamant de Beemte, Oosterhuizen, Vliegenier, Zevensprong en IKC Hei en Bos

Culturele partners: Paleis het Loo en CODA Archief.

 

Hieronder het voorlopige programma. Wijzigingen voorbehouden.

Groep 1-2 De tuin van de koning

Kom binnen in de tuinen van Paleis Het Loo en laat je overdonderen door de fonteinen, kleurrijke bloemen en bijzondere planten.

 

Al kijkend, ruikend, voelend en zelfs proevend leren de kinderen over alles wat in de tuin van de koning groeit en bloeit. Ook helpen zij mee om de tuin mooi te maken, zoals plantjes water geven en onkruid wieden. Zo ziet alles er weer piekfijn uit.

 

Het programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo.

Groep 3-4 Wonen in een paleis

Hoe wonen koningen en koninginnen? Hoe is een paleis ingericht? Kun je er alleen wonen of werkten mensen in de 17e eeuw ook al thuis? Met behulp van een miniatuurpaleis, een koffer vol bijzondere voorwerpen en een museumdocent vol spannende verhalen ontdekken de leerlingen hoe koningen en koninginnen op Paleis Het Loo woonden en vergelijken zij dit met hun eigen huis.
 

Programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo.

 

 

Groep 5 en 6 Bij de Oranjes

Hoe is het om koning of koningin te zijn? Hoe leven zij? Gaan zij ook naar school? Ontmoet de mensen die vroeger op Paleis Het Loo woonden en voel je voor één dag koninklijk.

Tijdens een interactieve ontdekkingstocht door het paleis maken de leerlingen kennis met de Oranjes die op Paleis Het Loo hebben gewoond en met het hofleven. Door te ruiken, voelen, horen en kijken krijgen zij een goed beeld van het reilen en zeilen van een koninklijk hof.

Hierna onderzoeken de leerlingen de portretten van koningen en koninginnen, om met behulp van voorwerpen een staatsieportret van de klas te kunnen maken.

 

Programma bestaat uit een bezoek aan Paleis Het Loo.

 

Groep 7-8 Oranjegevoel en het Herinneringscentrum 't Apeldoornse Bosch

Programma bestaat uit

  • een bezoek aan Paleis Het Loo, Oranjegevoel
  • een bezoek aan het Herinneringscentrum ‘t Apeldoornse Bosch

Oranjegevoel

Waarom is Oranje de kleur van Nederland? En hoe zit het met Oranjegevoel? Ontdek het tijdens het spel door de tentoonstelling de Oranjes.

Herinneringscentrum 't Apeldoornse Bosch

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch (HAB) is een initiatief van CODA, stichting Apeldoornsche Bosch en de gemeente Apeldoorn. Op deze plek voltrekt zich januari 1943 een onvoorstelbaar drama: de Joods-psychiatrische instelling wordt in de nacht van 21 op 22 januari door de bezetter abrupt ontruimd. Van de bijna 1300 patiënten en personeelsleden keert niemand terug.

Speciaal voor het primair onderwijs is een educatief programma ontwikkeld waarin geschiedenis en heden samenkomen. Het programma focust vooral op het verhaal van Greta Swart, op wie het boek “Hannah’s Reis, van Martine Letterie, is gebaseerd.