Cultuurmenu Drama

Dit schooljaar zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Drama: Ichthus, De Korf, De Kosmos, Meester Lugtmeijer, De Ploeg, De Sjofar, De Terebint, Willem van Oranje, Prinses Juliana Lieren, Beekbergen

Culturele partners: Kwatta, Jeugdtheater collectief Meneer Monster en Stichting OTO.

Groep 1-2 Moeders te koop

Ik en Jij zijn jarig. Jarig zijn is de leukste dag van het jaar, maar niet voor Ik en Jij. Ze mogen de klassen rond om te trakteren, maar hun snoeptrommel is leeg. Ze hebben wel verhalen, verhalen over hun zeven gekke moeders. Dan delen ze die maar uit. Ik en Jij hebben meer dan hun hartje begeert: zeven japonnen en zeven katjes, zeven ditjes en zeven datjes. Maar zeven moeders, is dat niet veel te veel?

Bij alle Kwattaklas voorstellingen vallen acteurs onaangekondigd een klas binnen. Onverwachts beleven de leerlingen een theatervoorstelling van begin tot eind. Dit cultuurmenu project bestaat uit twee onderdelen. Een onverwachte voorstelling in de klas en circa een week later een dramaworkshop in een speellokaal op school.

 

Groep 3 Bolletje troost

Als je bladert in het boek van alle landen en alle plekken, dan kom je er vast wel achter waar Eva is, toch? Als Eva zoek is, dan ga je er vanuit dat je beste vriendin je wel helpt met zoeken. Toch? Lieve en Tess reizen door stad en land en stoppen in elk klaslokaal dat ze tegenkomen. Zit ze soms bij jullie in de groep? Heeft ze zich misschien hier verstopt? Welke kant is ze opgegaan? En waarom smaakt dat ijs zo raar?

Bij alle Kwattaklas voorstellingen vallen acteurs onaangekondigd een klas binnen. Onverwachts beleven de leerlingen een theatervoorstelling van begin tot eind. Dit cultuurmenu project bestaat uit een onverwachte voorstelling in de klas en circa een week later een dramaworkshop in een speellokaal op school.

 

 

Groep 4-6 Rovers + workshop Stagefight

Drie grimmige Rovers wonen in een donkere wereld. Kleur is nog maar zeldzaam. Als ze dan ook nog eens zelf worden bestolen zijn de rapen gaar. De Rovers zijn vastbesloten om terug te krijgen wat ze zijn kwijtgeraakt en zetten alles op het spel om ieders leven weer wat meer kleur te geven.

In voorbereiding op deze voorstelling wil Cultuurwijzer een workshop Stagefighting geven op school. Door deze workshop zijn de leerlingen zich meer bewust dat stagefighting technieken een onderdeel van het acteren in de voorstelling zijn en dus "niet echt".

Groep 7-8 Oorlogsgeheimen

Een muziektheatervoorstelling naar het bekende boek van Jacques Vriens.

De voorstelling gaat over vriendschap en geheimen in oorlogstijd. Via universele thema's als moed, solidariteit en rechtvaardigheid helpt deze voorstelling bruggen te slaan tussen verhalen uit de oorlog en de belevingswereld van leerlingen van nu. De voorstelling is geen geschiedenisles waarbij sprake is van kennisoverdracht. Het geeft een kijkje in de spanningen die ontstaan in tijden van oorlog. Duidt de verschillen tussen twee vrienden, wiens relatie onder druk komt te staan. Geeft een kader en begrip aan wat de oorlog met je deed, biedt openingen om in discussie te gaan met elkaar, je mening te vormen en verschaft zo inzichten welke voor elke leerling waardevol zijn.