Cultuurmenu Muziek

Voor schooljaar 23-24 zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Muziek: Anne Frankschool, Ontdekking, Sprengenpark, Spitsbergen en Wegwijzer.

 

Culturele partners: Freelance docente Corine Wijma, MiDushi Jelle de Kroon, Phion Orkest van Gelderland & Overijssel en Theater Orpheus

Groep 1-4 Pats, boem! Wij maken muziek!

Een van de grote voordelen van cultuuronderwijs is dat kinderen om zichzelf kunnen laten zien via hun kunstwerkjes. Bij muziekonderwijs kun je dat het beste samenvatten in de zin: jezelf laten horen in harmonie met de ander.

De procesgerichte didactiek biedt handvatten om juist dit met de kinderen te oefenen. Daarom werkt GIGANT samen met Michiel Bos aan een aantal online-muzieklessen waarin je als leerkracht stap voor stap wordt geholpen om zo'n mooie muziekles te geven. De opbouw is steeds volgens het creatief model: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren.

De thema's zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij de leeftijd, betekenisvol zijn en uitnodigen om misschien zelf mee verder te gaan.
Corine Wijma, muziekdocent komt in drie opeenvolgende weken in de klas 3 muzieklessen geven. De leerkracht kan daarna met hulp van de digitale omgeving zelf een vervolg hieraan geven.

 

Het programma bestaat uit 3 workshops van 45 minuten in de klas.

Groep 3-4 Kleine Neptunus

Kleine Neptunus komt op dinsdag 28 november 2023 op bezoek bij Phion in de grote zaal van Schouwburg Orpheus.

Kleine Neptunus is een fonkelnieuwe, beeldende muziektheatervoorstelling in samenwerking met poppentheater Gnaffel. Het gaat over het verschil tussen dingen moeten en dingen willen. Over dat je soms niet alles in je eentje kunt oplossen. En dat hulp vaak uit onverwachte hoek komt.

Als zoon van Grote Neptunus, de heerser van de zee, wil Kleine Neptunus graag net zo groot als zijn vader zijn. Hij wil dezelfde dingen doen en mogen, maar als hij de drietand van Grote Neptunus inpikt, komt hij erachter dat dat niet zo makkelijk is. Het is de aanleiding voor de confrontatie van Kleine Neptunus met zichzelf, zijn vader én met de andere bewoners van de zee.

Groep 5-8 Concert Broer

Op woensdag 12 juni 2024 komt het concert Broer van Phion naar Theater Orpheus.

Opstaan om de Welkomst Yell te doen, een swingende bodypercussie uit te voeren, te dansen en te zingen. Stilzitten gaat niet, je moét wel meedoen bij de muzikale voorstelling Broer. Een voorstelling over de tweelingbroers Ketim en Raban die door hun hartenklop eeuwig met elkaar verbonden lijken, maar tegelijkertijd van elkaar verschillen als dag en nacht. Zeker als ze ruzie hebben. Ketim noemt Raban een sufferd, Raban vindt Ketim juist slim en geslepen. De een wil vergeven, de ander weet van geen wijken. Worden ze uiteindelijk toch nog beste broers? Gaan ze hun gezamenlijke hartenklop weer voelen?

De leerlingen in de zaal moeten hun beste muzikale beentje voorzetten om de broers weer bij elkaar te krijgen. Met de korte video-instructies van Ketim is dat gemakkelijk voor te bereiden. De thematiek vormt aanleiding tot een gesprek over ruzie krijgen en weer goedmaken, over karaktereigenschappen en over het herkennen van emoties bij de ander.

 Bij dit project hoort een percussie workshop door Mi-Dushi in de klas.

 

Groep 5-8 Percussieworkshop door MiDushi

De percussie workshop wordt op school gegeven door Jelle de Kroon van MiDushi.