Cultuurmenu Muziek

Dit schooljaar zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Muziek: Eendracht, Eloy, Heuvellaanschool, Koningin Wilheminaschool, Rietendak en De Ploeg.

 

Culturele partners: Freelance docente Corine Wijma, MiDushi Jelle de Kroon, Phion Orkest van Gelderland & Overijssel en Theater Orpheus

Groep 1-4 Pats, boem! Wij maken muziek!

Een van de grote voordelen van cultuuronderwijs is dat kinderen om zichzelf kunnen laten zien via hun kunstwerkjes. Bij muziekonderwijs kun je dat het beste samenvatten in de zin: jezelf laten horen in harmonie met de ander.

De procesgerichte didactiek biedt handvatten om juist dit met de kinderen te oefenen. Daarom werkt GIGANT samen met Michiel Bos aan een aantal online-muzieklessen waarin je als leerkracht stap voor stap wordt geholpen om zo'n mooie muziekles te geven. De opbouw is steeds volgens het creatief model: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren.

De thema's zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij de leeftijd, betekenisvol zijn en uitnodigen om misschien zelf mee verder te gaan.
Corine Wijma, muziekdocent komt in drie opeenvolgende weken in de klas 3 muzieklessen geven. De leerkracht kan daarna met hulp van de digitale omgeving zelf een vervolg hieraan geven.

Groep 3-4 Lejo

Lejo (bekend van Sesamstraat) komt op donderdag 26 januari 2023 op bezoek bij Phion in de grote zaal van Schouwburg Orpheus.

Met zijn grote ogen neemt hij leerlingen mee naar een bijzondere en muzikale wereld. Want hoe dirigeer je eigenlijk een orkest? En hoe klinken al die verschillende instrumenten? Terwijl Lejo grappige streken uithaalt komen er allerlei muziekstijlen voorbij. En… alle kinderen krijgen papieren oogjes mee zodat ze in de klas verder kunnen spelen. Bij de voorstelling horen 3 voorbereidende lessen en een reflectieles.

Groep 5-8 Concert voor Rafiq

Wegens groot succes hebben we dit schooljaar dit interactief concert gepland op dinsdag 13 juni 2023. Alles wat normaal niet gebruikelijk is tijdens een klassiek concert mag nu juist wel. Zingen, dansen, een regenkoor maken, drummen op je lichaam... Sterker nog: al deze actie wordt juist voorgeschreven! Samen met het orkest en verteller Eric Robillard zingen de leerlingen het ontroerende en spannende verhaal over de elfjarige Rafiq, die alleen als vluchteling in Nederland komt. Leerlingen bereiden het concert in de klas voor met behulp van een lespakket. In juni komen alle leerlingen naar het theater voor een onvergetelijke ervaring. Bij dit project hoort een percussie workshop door Mi-Dushi in de klas.

 

Groep 5-8 Percussieworkshop door MiDushi

De percussie workshop wordt op school gegeven door Jelle de Kroon van MiDushi.